מה אומרות אלף מילים ? מבטה של שיטת אלכסנדר

27/04/2009 at 8:35 am כתיבת תגובה

לפני זמן מה רפרפתי בכתבה ב ynet שעסקה בשחיקת סחוס אחרי מספר פסקאות נפגשתי בתמונה של זוג רוכבי אופנים מחויכים. בתמונה נראה בברור שהאישה מושכת בחוזקה את ראשה אחורה ולמטה.

תמונת הזוג המאושר הרוכב על האופנים המופיע בכתבה נותנת מסר מוטעה על הדרך שבה כדאי לשמור על הבריאות בכלל ועל מצב הסחוסים בפרט. כל מי שמתעסק בדרך שבא אנשים משתמשים בעצמם יודע שמשיכת הראש אחורה ולמטה לא תורמת לשיפור התפקוד והבריאות של האנשים. ההפך הוא הנכון, אנשים הנוטים לעשות זאת לאורך זמן, עלולים לגרום לעצמם לנזק ממשי.

למעשה ישנם מקרים רבים בהם אפשר להבחין שהתמונה המופיעה במאמר האינטרנטי לא משקפת את הכתוב בו. דבר דומה קרה למאמר שכתבתי באתר ד"ר יאנג על טכניקת אלכסנדר. בנוסף  לעובדה שעורך האתר שינה ושיפץ את התכנים שכתבתי במאמר, הרי שהתמונות המופיעות במאמר לא מייצגות את הכתוב במאמר וכמובן שהן לחלוטין לא קשורות לטכניקה.

המצב שבו התמונות לא מייצגות את התכנים הכתובים במאמר הוא לא ייחודי למאמרים המתפרסמים באינטרנט.  הוא מופיע לעתים גם בספרים מתורגמים. למשל המסר שנותן הצילום הנמצא על כריכתו של הספר שיטת אלכסנדר, שכתב מייקל גלב, רחוק מאוד מהתכנים הכתובים בספר זה. כמעט מיותר לציין שהתמונה המופיעה על כריכת הספר בעברית לא מופיעה במהדורה המקורית של זה מעניין זה.

לתמונות המשובצות במאמרים ובעטיפות הספרים יש מספר תפקידים. ביניהם אפשר למנות: רצון לגרות את הקורא לקרוא את התכנים המופיעים במאמר, לרמוז לקורא מהם התכנים במאמר, לעזור לקורא לעבד את הכתוב במאמר ועוד.

כאשר המסר שעולה מהתמונות עקבי עם התכנים הכתובים במאמר זהו מצב מצוין  אשר מאפשר לקוראים להבין טוב יותר את התכנים הכתובים במאמר. כאשר המסר שעולה מהתמונות לא מוסיף ולא גורע מהתכנים, זהו מצב שאפשר לחיות איתו. אולם כאשר המסר שעולה מהתמונות מנוגד למסר הניתן בכתבה או בספר הרי שהדבר עלול להפריע להבנת המשמעות שמנסות להעביר המילים ועלול לגרום להעברת מידע מוטעה לקוראים.

אם נתייחס לשלוש הדוגמאות שהצגתי קודם לכן הרי ש:

  • במקרה הראשון, בכתבה על הסחוסים שהתפרסמה ב ynet, אנשים עלולים לחשוב שהדרך האידאלית לרכב על האופנים קשורה לדרך משיכת הראש לאחור.
  • במקרה השני, של הכתבה שכתבתי על שיטת אלכסנדר באתר ד"ר יאנג, אנשים עלולים לחשוב ששיטת אלכסנדר היא סוג מסוים של טיפול או סוג מסוים של תרגילים.
  • במקרה שלישי, בספר שכתב מייקל גלב, אפשר לחשוב בטעות ששיטת אלכסנדר עוסקת בספורט אירובי.

זה קשה עד בלתי אפשרי שלא לתת למסרים הלא מודעים של התמונות לחלחל אלינו, הרי לא סתם נאמר שתמונה שווה אלף מילים. יחד עם זאת, מתוך נקודת המוצא שתמונות עשויות להשפיע עלינו באופן משמעותי, נשאלת השאלה מה אפשר לעשות כאשר המסרים הניתנים על ידי התמונות לא עולים בקנה אחד עם המסרים הכתובים במילים?

כמו בהרבה נושאים אחרים התשובה של טכניקת לכסנדר, כפי שאני מלמד אותה, טמונה ברמת הערנות.

התייחסותה של טכניקת אלכסנדר לדרך המפגש המומלצת עם מציאות לא רצויה בכלל ולתמונות שלא עולות בקנה אחד עם הכתוב, מתחילה ברמת הערנות המודעת של האדם: אם במהלך זמן קריאת המאמר באינטרנט ניקח בחשבון שיש סיכוי סביר שלא כותב המאמר הוא זה ששיבץ את התמונות המופיעות בו, אז נוכל להתייחס לתמונות באופן שונה.

כך למשל:

  • נוכל להגדיל את הערך שאנחנו נותנים למילים הכתובות ונוכל להקטין את הערך שאנחנו נותנים לתמונות.
  • נוכל לשאול את עצמנו האם התמונות משקפות ומשלימות את הכתוב במאמר, או שמא הן מנוגדות לו.

בדרך זו, דרך שימוש מושכל בבקרה הערנית שלנו, נוכל להתחיל למתן את ההשפעה המזיקה של התמונות המזיקות לנו ונוכל לשקול את צעדינו ותגובתנו לתכני המאמר ולתמונות המופיעות בו.

© אור שחר

Entry filed under: טכניקת אלכסנדר, שיטת אלכסנדר. Tags: , , , .

המלצה לבקר בתערוכת עולמות הגוף שיטת אלכסנדר – ראיון מקדים שנערך לקראת תוכנית הבריאות בערוץ 10 – חלק א

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


אור שחר-שיטת אלכסנדר

בלוג זה מתמקד בהסברת שיטת אלכסנדר, בדברים שכתבתי בעבר על השיטה וכן בנשימה, אנטומיה ופיזיולוגיה.

אפשר לקבל מידע נוסף על השיטה באתר שלי.

כמו כן ניתן ליצור אתי קשר בטלפון: 054-5297228

הקליקו בכדי לקבל עדכונים על פוסטים חדשים

הצטרפו למנוי נוסף 1

%d בלוגרים אהבו את זה: