מהי שיטת אלכסנדר – מאמר מה"בוידם" – חלק א
18/02/2009 at 10:14 pm כתיבת תגובה
מהי שיטת אלכסנדר? את המאמר הבא כתבתי, לפני כ-13 שנה, בשנות ההוראה הראשונות שלי. מתוך כוונה (שלא התממשה) לפרסמו באחד העיתונים. למרות שהיום אני מבין, כמובן, את שיטת אלכסנדר באופן שונה מהמוצג במאמר זה, אני סבור שיש כאלה שיוכלו להפיק תועלת ממאמר זה, כפי שהוא.
טכניקת אלכסנדר – חלק א'
רובנו שמענו משהו על טכניקת אלכסנדר. בדרך כלל הידיעה נעה סביב מושגים כמו בעיות גב, פלדנקרייז, יציבה נכונה וכן הלאה. ובכן, טכניקת אלכסנדר היא עמוקה ומורכבת הרבה יותר מאסוציאציות של כאבי גב וקשורה למערכת היחסים בין הראש, הצוואר והגב.
את טכניקת אלכסנדר מצא ופיתח פ.מ. אלכסנדר אשר היה שחקן תאטרון אוסטרלי שסבל מבעיות צרידות ואיבוד קול. רופאו המליץ לו על תרופות ורפואות שונות לרבות הפסקות דיבור ממושכות לפני הופעה.
פ.מ. נהג על פי עצתו של רופאו ואכן קולו חזק אליו, עד להופעה בא אבד קולו פעם נוספת. אלכסנדר הבין כי איבוד קולו נבע ממשהו שגוי אותו הוא עשה בזמן ההופעה ושתרופות לא יפתרו לו את בעייתו.
בכדי לחקור את הבעיה הקיף אלכסנדר עצמו במראות ובמהלך תקופה ארוכה ניסה לאבחן מהו ה"דבר" אשר גורם לו לצרידות. לאחר תקופה ארוכה הוא גילה שבשעת דיבור הוא מקשה צווארו ומושך אותו לאחור, דבר הגורם לכל גופו להתעוות.
להפתעתו הוא גילה כי פעולות אלה מבוצעות גם בשעת דיבור רגיל, אך העיוות הינו כה קטן שאינו נראה לעין במבט ראשון. עתה ניסה אלכסנדר לדבר מבלי למשוך את רופאו לאחור. הוא הרגיש שהצליח בכך אולם כשהתבונן במראה הבחין כי הוא לא הצליח: ברגע שהפיק קול, מיד השתנו מערכות היחסים בין ראשו, צוואר וגבו כך כך שראשו נמשך פעם נוספת לאחור.
אלכסנדר לא ידע מה לעשות. הוא הבין שמשיכת ראשו לאחור היא המקור המרכזי לבעיתו. בנוסף, הוא הבין, בעזרת המראה, כי הרגשותיו לקויות ולא ניתן לסמוך עליהן. הפתרון שמצא אלכסנדר היה לתת הנחיות מוחיות לאיברי הגוף השונים ובמיוחד לראש, לצוואר ולגב. הנחיות כמו "צוואר חופשי", "ראש לפנים ולמעלה", "גב מתארך ומתרחב" ועוד.
אחרי שאלכסנדר פיתח ושכלל את הטכניקה הקרויה על שמו, טכניקת אלכסנדר, נאספו סביבו תלמידים רבים. פילוסופים כמו ג'ון דיואי, מחזאים כברנרד שואו, סופרים, שחקים, אנשים דת, ועוד רבים וטובים.
Entry filed under: טכניקת אלכסנדר, שיטת אלכסנדר. Tags: טכניקת אלכסנדר, שיטת אלכסנדר.
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed